Optiview_np_blauwlicht_hoofd

De negatieve effecten van blauw licht: helder toch?

Dagelijks zijn er tientallen momenten te bedenken waarop u met een beeldscherm in aanraking komt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zowel thuis, op kantoor en onderweg. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander in totaal 4 uur per dag op een beeldscherm kijkt (o.a. smartphone, tablet en laptop). Wat velen vaak niet beseffen, is dat dit niet helemaal zonder gezondheidsrisico’s is.

Blootstelling aan blauw licht van beeldschermen kan klachten veroorzaken, zoals wazig zicht, hoofdpijn of branderige, rode ogen. Daarnaast vertraagt blauw licht de productie van melatonine waardoor het slaapritme wordt ontregeld. Deze lagere productie van melatonine kan een negatieve invloed hebben op uw stemming en uiteindelijk voor een depressie zorgen. In enkele gevallen geeft het blauwe licht een te hoge spanning op het netvlies, wat bij jonge mensen zelfs kan leiden tot een vroege fase van macula degeneratie, oftewel netvlies veroudering.  

In een tijd waarbij digitaal niet weg te denken is uit de samenleving, is het terugdringen van het gebruik niet realistisch. Daarentegen kunnen de ogen wel beschermd worden tegen de invloeden van blauw licht, bijvoorbeeld door een speciale bril te dragen welke beschermende (oranje) brillenglazen heeft.

Heeft u nog vragen over de risico's of bent u nieuwsgierig geworden naar de beschermende mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op of breng een bezoek aan onze winkel.

negatieve effecten van blauw licht


Top